VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Letní vedra: jak pomoci psovi při přehřátí a úpalu

19.6.2017   

Odborník

Nadcházející horké letní dny mohou být náročné a zdraví nebezpečné nejenom pro malé děti a starší osoby, ale také pro vaše čtyřnohé mazlíčky, především pak pro psy. Jak pejska ochránit a co dělat, když mu není dobře?

Co znamená přehřátí organismu

Přetrvávající tepelná zátěž, nedostatečný příjem tekutin anebo i začátek jiné nemoci, mohou u psa snadno vést k poruchám krevního oběhu až k šoku. V pokročilém stádiu je povrch těla dokonce spíše chladnější, protože krevní oběh se centralizuje. Jako projev nedostatku tekutin se krom malátnosti a rychlého slabého pulzu objevují i suché sliznice a snížená pružnost kůže. Při přehřátí jde o vážnou poruchu krevního oběhu, která rychle může přejít v úpal.

Jak vzniká přehřátí

Jako u všech teplokrevných zvířat tak i u psa je vnitřní tělesná teplota udržovaná v úzkém rozpětí řídícím centrem teploty v mozku. Vysoká teplota prostředí, tělesná aktivita anebo všeobecné zvýšení látkové přeměny může vést k celkovému zvýšení teploty zvířete.

Teplotu registrují rozličné senzory v těle a na její změny organismus bezprostředně odpovídá protiopatřením. Nejúčinnější je ochlazování vypařováním. U člověka tento proces probíhá přes kůži –  pocením, naproti tomu u psa horními dýchacími cestami – zrychlené dýchání s vyplazeným jazykem.

Tento mechanismus však není zdaleka tak účinný, psí srst k rychlému přehřívání napomáhá. Proto mají zvířata v těchto horkých letních dnech problém s udržením správné teploty těla. Ovšem, při obou procesech dochází k úbytku tekutin, který chovatelé často podceňují. Dostatečný příjem tekutin je předpokladem efektivní regulace tělesné teploty. A přece i při dostatečném přísunu tekutin mohou regulační mechanismy někdy selhat. Například vyšší vlhkost vzduchu situaci ještě zhoršuje, protože výrazně omezuje vypařování. Bohužel, v létě se stále často podceňuje zvyšování teploty v zaparkovaném autě. Během 15 minut se teplota vevnitř v autě vyšplhá až na 65 °C a výše. Nepomůže, ani když mu necháte mírně pootevřené okno!

První pomoc při přehřátí organismu

  • Okamžitě přerušte jakýkoliv další přísun tepla.
  • Odneste psa na chladnější místo.
  • Pozorně zkontrolujte dýchání a krevní oběh, případně jej podpořte.
  • Jen v lehkých případech, pokud je pes při vědomí a může kontrolovatelně polykat, můžete jeho krevní oběh podpořit podáním tekutin.
  • Pokud je krevní oběh zasažený více, zvíře není schopno postavit se, nereaguje, musíte psa bez otálení odvést k veterinárnímu lékaři.

Co je to úpal?

Při úpalu selhává samoregulační schopnost organismu snížit teplotu. Teplota naměřená zvířeti často převyšuje 40 °C. Takové zvýšení vede k různým poruchám v látkové přeměně, k poškození buněčných membrán, selhání funkce orgánů a otoku mozku. Multiorgánové selhání je stav prakticky neléčitelný. K hlavním příznakům úpalu, kromě zvýšené teploty, patří zrychlený dech a pulz, suché jasně červené sliznice, suchá, horká kůže, zvracení, průjem, v první fázi nervozita a neklid, později dezorientace, zhoršené reakce, malátnost až bezvědomí. Hrozí akutní ohrožení života!

První pomoc při úpalu

  • Okamžitě přerušte jakýkoliv další přísun tepla.
  • Odneste psa na chladné místo.
  • Hrozí nebezpečí otoku mozku, proto položte psovi hlavu trochu výš než je jeho tělo.
  • Dodržujte zásadu, že voda nesmí být ledová.
  • Tělo ochlazujte velmi opatrně a pomalu.
  • Rozhodně psa neházejte do studené vody nebo na něj nevylévejte plné kbelíky vody.
  • Ochlazování vodou začněte od končetin. V nouzi můžete použít i mokré studené obklady. Velmi efektivní jsou obklady kostkami ledu na vnitřní plochu stehna.
  • Snažte se snížit teplotu na 39 °C za 30–60 minut.
  • Pokud zvíře reaguje a je schopno pít, nabízejte mu po menších dávkách chladnou (ne ledovou) vodu
  • Zvíře po poskytnutí prvotní pomoci dopravte co nejrychleji k veterinárnímu lékaři, který posoudí jeho stav, provede potřebná vyšetření a zahájí komplexní léčbu úpalu.

Preventivní opatření

  • Pokud už jízdu autem se zvířetem plánujete, jeďte brzy ráno nebo večer, kdy ještě není takové vedro.
  • Mějte s sebou vždy dostatek čisté pitné vody.
  • Nenechávejte psa u otevřeného okna.
  • Dělejte často přestávky.
  • Nikdy nenechávejte zvíře v autě samotné ani na krátkou dobu
  • Výcvik nebo dlouhé procházky absolvujte ráno nebo v podvečer nebo vybírejte prostředí, kde je dostatek stinných míst např. les, park
  • Jestliže budete trávit čas na slunci, zvíře alespoň polévejte vodou nebo mu dopřejte přístup do vody.

Jaká zvířata jsou nejvíce ohrožena   

  • Mláďata a staří jedinci
  • Obézní zvířata
  • Zvířata trpící srdečním onemocněním nebo jinou vážnou chorobu
  • Takzvaná brachycefalická plemena – buldoci, buldočci, boxeři, ale také molossoidní plemena jako je např. shih-tzu nebo německá doga.
  • Zvířata, která jsou nedávno vakcinovaná nebo po narkóze.
  • Psi s dlouhou hustou srstí - v létě je vhodné psy s dlouhou hustou srstí nechat ostříhat. Na druhou stranu, pokud máte doma „naháče“, nezapomínejte ho potírat i několikrát denně opalovacím krémem s vysokým UV faktorem, protože stejně jako u lidí mu hrozí spálení kůže.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 94% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

19.6.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kočičí astma má podobné příznaky jako u člověka. Jak můžete kočce pomoci?

Kočičí astma neboli felinní alergická bronchitida je chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích. Z důvodu odlišné anatomické struktury průdušek se onemocnění vyskytuje pouze u koček, nikoliv u psů. Nejčastěji postihuje jedince ve věku okolo 5–6 let, ale objevit se může v jakémkoliv věku. Mezi nejčastější plemena trpící astmatem patří domácí krátkosrstá kočka a siamská kočka.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Odborník

Jaká strava je vhodná pro psa s citlivým zažíváním?

Žaludeční a střevní potíže jsou u psů poměrně běžné. Projevují se opakovaným zvracením, průjmem nebo plynatostí a mohou mít různé příčiny. U některých psů se objeví zažívací potíže z toho důvodu, že mají ve stravě příliš mnoho tuku nebo nedostatek vlákniny. V jiných případech mohou být trávicí problémy známkou skrytého onemocnění, jako je například zánět slinivky břišní, přemnožení bakterií nebo přítomnost střevních parazitů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?