VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak probíhá léčba rakoviny u zvířete?

23.9.2018   

Odborník

Stejně jako lidská medicína, i ta veterinární se vyvíjí neuvěřitelným tempem – takovým, že veterinář, který chce držet krok se všemi novými možnostmi diagnostiky a léčby, se musí neustále vzdělávat. Specializace veterinářů na jeden konkrétní obor jsou stále častější. Nepřekvapí tedy, že kromě chirurgů a ortopedů existují také veterináři internisté nebo rovnou onkologové.

Co dělá veterinář onkolog? 

Veterinářům se specializací na onkologii je vyhrazena léčba nádorů, u kterých nestačí nebo není možná chirurgie, ale je třeba ji doplnit i chemoterapií či ozařováním (radioterapií). Majitelé zvířat si slovo chemoterapie pochopitelně spojují s tím, co vědí o léčbě rakoviny u lidí.

Veterinární chemoterapie nabízí šanci prodloužit vašemu zvířeti kvalitní život

Po vyslovení diagnózy často následuje věta věta: „Raději ho nebudeme trápit.“ Léčený člověk ví, že má šanci se uzdravit, chápe, proč to všechno musí podstupovat, proč musí ležet v nemocnici, proč je mu špatně. Zvířeti by to ale nikdy neudělal. Vždyť co by si ten chudáček myslel? A právě proto je veterinární chemoterapie nastavená jinak. Nesnažíme se zvíře uzdravit. Snažíme se mu prodloužit kvalitní život. A tu kvalitu je třeba zdůraznit.

Jak probíhá chemoterapie u zvířat?

Chemoterapie probíhá ambulantně – tedy samotné podání léčiv nevyžaduje hospitalizaci. Na léčbu různých onemocnění existují různé protokoly – to jsou vyzkoušené postupy, jak často a jaké dávky aplikovat. Léky se aplikují z velké většiny do žíly a to obvykle v týdenních nebo až třítýdenních intervalech obvykle několik měsíců. Aplikaci předchází odběr krve kvůli kontrole krevního obrazu. Po některých aplikacích zvířátko spokojeně odchází domů hned, při jiných zůstává na infúzi (kapačce), která trvá maximálně hodinu. Na většině klinik může být majitel přítomen po celou dobu u zvířete. Někdy je nutné také domácí podávání léčiv v tabletách.

A jak je to s nežádoucími účinky chemoterapie?

U velké většiny psů ani nepoznáte, že byli na chemoterapii. Nejčastějšími vedlejšími účinky jsou zvracení a průjem, vyskytují se po 2–5 dnech od aplikace léčiva a jsou zvládnutelné podpůrnými prostředky, kterými veterinář majitele při odchodu z ordinace vybaví. Srst obecně u zvířat nepadá, s výjimkou pudlů a bišonků. Určité prořídnutí srsti se vyskytnout může, zejména v obličejové části. Po skončení chemoterapie ale zvíře obroste a k překvapení majitelů je srst často jiná – nezřídka kvalitnější, ale někdy také změní odstín nebo vlnitost. Většina zvířat na chemoterapii během pár týdnů zareaguje zlepšením zdravotního stavu, zvíře ožije, začne si hrát, hlídat a celkově dělá radost svému majiteli. Dle typu nádoru a pokročilosti nádorové choroby (označuje se stupněm – grade) se délka života zvířete prodlouží o měsíce až roky. A i kdyby to měl být „jen“ půl rok, není to u psa, který se dožívá průměrně kolem 12 let, přeci jen dost dlouhá doba, aby to stálo za to?

Vylučování chemoterapeutik probíhá skrze moč a trus

Je samozřejmě třeba zvážit, jestli chemoterapie nebude rizikem pro členy domácnosti. Je-li v rodině těhotná žena nebo velmi malé děti, měli bychom brát ohledy spíše na jejich zdraví. Léčené zvíře vylučuje chemoterapeutika zejména močí a trusem, na což je třeba myslet, pokud vylučuje na zahradě do záhonků. Není možné v krátkém článku probrat všechna pro a proti. Od toho jsou tu veterinární specialisté a také každý případ je jiný. Ale je důležité znát všechny možnosti léčby a moci se informovaně rozhodnout.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

23.9.2018

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Potravinová alergie a intolerance u psů: příčiny, projevy a jak najít alergen

Potravní alergie na stravu se u psů a koček objevuje tehdy, krmí-li majitel nevhodným složením delší dobu, může se projevit v jakémkoliv věku vašeho mazlíčka. Z odborných studií bylo zjištěno, že zhruba jedna třetina psů trpících alergií na krmivo, jsou mladí psi do jednoho roku stáří. U koček byl zjištěn průměrný věk výskytu potravní alergie 4–5 let. Přestože převládá domněnka, že hlavní příčinou alergií je strava, není tomu tak. Odhaduje se, že potravní alergie způsobují pouze 10–20 % ze všech alergií vyskytujících se u psů. Potravinová alergie je až na třetím místě, daleko za alergiemi vyvolanými blechami nebo životním prostředím (prach, roztoči, dýchací alergie).

Nedostatek vitamínu A u želv: co způsobuje a jak se vyhnout onemocnění

Vitamín A je důležitý pro správnou funkci očí, kůže, sliznic a cév. Jestliže má želva nedostatek vitamínu A, vzniká u ní takzvaná dlaždicová metaplazie, což má za následek ztluštění cévní výstelky a nedostatečné proudění krve. Nejvíce postiženy jsou slinné kanálky a cévy ve slinivce břišní a v ledvinách.

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?