VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ztráta ocasních pér

Otázka 29.3.2023     Ptactvo

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Mám andulku - anduláka od ledna t.r., koupenou od chovatele. Je narozen v říjnu 22. V době, kdy jsem ho vybírala měl ocasní péra, ty mu ale vypadla, během měsíce a půl mu dorostla a zase vypadla...Tak už jsem začala být nervózní, zda mu něco není... Jinak je veselý, ochočil se...zkrátka na pohled ani chováním mu nic není...Nepelichá, žere, vypadá zdravě....Na internetu jsou různé katastrofické scénáře, tak se raději obracím přímo na Vás. Poradíte mi, prosím? Třeba mu chybí nějaké vitamíny? Žere jen proso pro juniory, senegálské proso, vitamínové tyčinky a salát, jinak vše odmítá (papriku, banán, vejce...). Velice Vám děkuji za radu. Děkuji S pozdravem Martina Pelouchová

Veterinář odpovídá MVDr. Zuzana Bernatíková PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den, myslím, že budu opakovat to,co jste už četla na internetu, může se jednat o cirkovirózu papoušků, též PBFD z anglického Parrot Beak and Feather Disease, nemoc zobáku a peří papoušků, je častá, silně nakažlivá nemoc všech druhů papoušků. Nejnápadnější je její chronická forma, která je charakteristická vleklými, s každým pelicháním zhoršujícími se vadami opeření, které končí ztrátou peří. Nebezpečí nemoci ale spočívá především v tom, že napadá a ničí imunitní systém papouška. Příčinou úhynu je imunosuprese a sekundární infekce. Proto je nemoc připodobňována k AIDS.Léčba bohužel neexistuje, mohou se pouze separovat nemocní papoušci. Nebo o polyomavirózu, "nemoc výletků andulek", BFD, což je vysoce nakažlivé onemocnění ptáků, především papoušků, ale také pěnkavovitých, kanárů, dravců. U dospělých andulek probíhá infekce bez příznaků, ale mláďata v budkách hynou a u těch ostatních se objeví poruchy opeření, francouzské pelichání. Mladým andulkám chybí ocasní pera nebo letky nebo jsou zkrácené, lámavé a ptáci nejsou schopni letu. Proto se jim říká "skokani". Polyomavirózu nelze spolehlivě léčit. Pokud se nemoc objeví u papoušků jiných než andulky, nezbývá než počkat, která nakažená zvířata onemocní - ve chvíli prvního úhynu už jsou nakažená všechna. Mláďata na prodej by se měla otestovat metodou PCR a prodat až když jsou negativní, aby se nemoc dále nešířila. Myslím, že krmíte dobře a nezbyde vám nic jiného než počkat,jak se to časem bude vyvíjet dál. Hezký den.

Další zajímavý obsah

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?