VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Sphinx - špatná diagnóza?

Otázka 12.9.2023     Kočka

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, děkuji, že provozujete tuto poradnu, je to od Vás moc hezké. Náš kocourek, čtyřapůlletý Sphinx, měl nějakou dobu a především večer záchvaty zrychleného dýchání, případně jakéhosi nedodýchávání, které vypadalo trochu jako astmatický záchvat. Ve středu jsme šli na vyhlášenou veterinu, kde mu provedli rentgen plic (snímky: https://ibb.co/WD3mZNF, https://ibb.co/WD3mZNF - razítko kliniky jsem smazal). Do zprávy doktorka napsala: "srdce tachykardie ze středu, plíce pouze slyšitelné inspirium, bez jiných přidatných šelestů, isotermie, sliznice a spojivky růzové, MU submand. nezvětšené, abdomen prohmatný, nebolestivý na RTG bronchiální plicní vzor susp. kočičí astma / počínající bakt. pneumonie. Pravděpodobně skončí bronchoskopií s BALkou - bez odhadu - odběr BAL na cytologii a kultivaci, nedávám zatím atb, aby se to nepřekrylo Před endoskopií doporučeno proBNP a celkové krve, event. nález eosinofilů v hematologii, rodiče na HCM testovaní, negtivní a vyšetření vzorku trusu" a předepsala Loxicom a Plerasan. V neděli se stav kočičky zhoršil a v noci jsme jeli na pohotovost do jiné kliniky. Na rozdíl od předchozí kliniky, zde hned první podezření byla nemoc srdce a s tím související voda na plicích. Lékař zkusil kortikoidy, kdyby přeci jen šlo o astma. Bohužel za další hodinu se stav kočičky prudce zhoršil a my ji pak viděli umřít trýznivým způsobem. Ano, byla to voda v plicích. Hodně vody v plicích. Dávání kyslíku bylo zbytečné, náš malý miláček se utopil. A má otázka teď je, zda to v tu středu šlo poznat, třeba z těch rentgenů, zda ta medikace dávala nějaký smysl a zda našeho miláčka šlo zachránit. Nevrátí nám ho to, ale máme ještě jednu kočičku a já bych rád věděl, zda tomu pracovišti vůbec můžu důvěřovat. Předem Vám moc děkuji a přeji hodně uzdravených zvířátek.

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Podle vámi popsaných klin.příznaků a dle přiloženého RTG snímku,se domnívám ,že došlo u vaší kočičky k srdečnímu selhání, bohužel zřejmě v konečném stádiu. Myslím si, že v tomto stádiu, ji už nešlo zachránit. S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

7 důvodů, proč váš pes nebo kočka tloustne

Váš mazlíček má nadváhu a vy jako svědomití majitelé jste udělali všechna opatření, aby zhubnul – upravili jste mu jídelníček, chodíte častěji a na delší procházky, a přesto se stav nelepší. Dokonce se zdá, že ještě přibírá? Pokud věc neřeší ani dieta, ani pohyb, tak je problém někde jinde.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Pomoc! Moje kočka je asi obézní

Kočičí obezita dosáhla v posledních letech podle některých veterinářů téměř epidemických rozměrů. Obezita je obecně přijímána jako nejběžnější nutriční problém psů a koček. Podle zkušeností odborníků, až jedna třetina bytových koček trpí nadváhou, mnohé z nich jsou však již obézní, v některých případech aniž by o tom jejich majitelé veděli.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK

Kočky a blechy: Jak zvládnout alergickou reakci

Vysoká citlivost na bleší kousnutí nebo alergická dermatitida (zánět kůže) bývá u koček velmi častá. Vlastně jde o nejrozšířenější onemocnění domácích mazlíčků vůbec. Ačkoli se alergie obvykle projevují mezi prvním a pátým rokem života kočky, může se alergie na blechy projevit prakticky kdykoli. Za původce alergií nebo zvýšené citlivosti jsou pak považovány bleší sliny.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?