VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kočka a kožní infekce, alergie či paraziti. Jak je poznáte?

30.9.2017   

Kožní problémy jsou u koček jedním z nejčastějších důvodů návštěvy zvěrolékaře. Svědění, rozčilené vykusování a ztráta chlupů jsou jen jedny z mála příznaků, že se s kůží Vaší kočky něco děje.

Blechy

Stejně jako většina savců, jsou kočky citlivé ke svědivým kousancům staré dobré blechy. Nejenže jsou blechy otravné pro celou domácnost, ale mohou také přenášet jiné, nebezpečné parazity, jako například tasemnici, boreliózu, ehrlichiózu, anaplazmózu či babeziózu. Většinu koček bleší kousnutí svědí a škrábou se. Některé kočky ale mohou trpět přecitlivostí na bleší kousnutí a být jím extrémně podrážděné.

Na blechy najdete v regálech obchodů nepřeberné množství výrobků ve formě spot-on a spreje. Nově také u veterinářů zakoupíte tablety na tyto parazity. Nezapomeňte, že každá blecha, kterou na kočce najdete, má někde minimálně devět dalších kamarádek ve vnějším prostředí. Neodblešujte tedy jen kočku, ale také prostředí, v němž chlupáč žije (pohovky, koberce, čalouny). Právě tam žijí blechy ve stádiu vajíček nebo larev, vyvíjejících se a čekajících, aby svého hostitele napadly.

Roztoči v uších

Také známí jako Otodectes cynotis, jsou kočičími trapiči, ze kterých se doslova ježí chlupy. Většinou se vyskytují u mladých jedinců, protože se nakazí od rodičů, to ale neznamená, že se vyhnou i starším kočkám. Symptomy se velmi liší, některé kočky mohou mít jen lehce podrážděné uši, jiné se mohou škrabat, otírat a třepat hlavou, až dojde ke vzniku othaematomu (prasknutí drobné cévy v ušním boltci a vylití krve mezi ušní chrupavku a kůži ušního boltce) nebo dojde k zánětu zevního zvukovodu. Uvnitř ucha pak nacházíme sekret, který připomíná kávovou sedlinu. Na roztoče veterinář snadno přijde tak, že odebere z uší maz a vyšetří jej pod mikroskopem. Léčba probíhá pomocí přípravků, které se aplikují mezi lopatky (spot-on) a působí systémově. Léčení pomocí kapek do uší je zastaralé a mnohdy neúčinné. Roztoči jsou ale extrémně nakažliví, proto nechte raději vyšetřit i další kočičí obyvatele domácnosti.

Plísňová onemocnění

Také známé jako dermatofytóza, je kožní mykóza, která se u koček vyskytuje velmi často. Napadá svrchní vrstvy kůže a drápků. Nejčastější druh je Microsporum canis, která se naneštěstí přenáší i mezidruhově, tudíž může nakazit jak vás, tak i jiné zvířecí členy domácnosti. Diagnostika není jednoduchá. Kůže se může zdát šupinatá, s výskytem kruhovitých lézí, kde dochází i ke ztrátě srsti. Také se mohou na různých částech těla vyskytnout olysalá místa. Plíseň se nejčastěji vyskytuje na hlavě, hrudi, zádech a předních nohách a většinou kočky nesvědí. Odhalit dermatofytózu lze většinou po odebrání vzorku na speciální živnou půdu, poslání do laboratoře nebo použití speciální UV lampy. Mykóza se léčí speciálními šampony a orálně podávanými léky. Důležité je také vyčistit veškerý nábytek a prostředí, ve kterém se nakažený vyskytoval. Zárodky totiž v prostředí zůstávají i třeba několik měsíců.

Alergie na prostředí

Alergie na prostředí nebo atopie, jsou u koček častější, než by se mohlo zdát. Stejně jako lidé, mohou být kočky alergické prakticky na cokoliv – prach, plíseň, trávu, pyl, jiná zvířata. Postižené kočky si nejčastěji otírají čumáček, škrabou si uši a oblast podpaží, příliš se čistí, což může vést k ulamování a vypadaní srsti. Důsledné vyšetření je v tomto případě nezbytné, protože alergie na prostředí se mohou podobat alergiím na potravu a jiným kožním problémům. Pokud má zvěrolékař podezření na atopii, může doporučit kompletní vyšetření alergií. Alergie se sice dá regulovat pravidelným podáváním léků a vyhýbáním se alergenu, není však vyléčitelná a kočku pravděpodobně bude trápit do konce života.

Bakteriální infekce

Kožní bakteriální infekce je obvyklým sekundárním onemocněním koček. Vyskytuje se, když kočka trpí nějakým jiným kožním neduhem a rozškrábe si kůži, do které pak mají bakterie z okolí volný přístup, čímž se vytváří infekce. Způsobuje svědění a na kůži, kromě úbytku srsti, se vytváří strupy, puchýře nebo zarudlé mokvavé léze. Jakmile veterinář bakteriální infekci diagnostikuje, pravděpodobně předepíše antibiotika. Je ovšem důležité, zjistit příčinu prvotního svědění.

Alergie na potravu

Po alergiích na prostředí a blechy je potravní alergie nejčastější alergií u koček. Může se vyskytnout v jakémkoliv věku a v reakci na jakoukoliv potravu, ale nejčastějšími viníky jsou hovězí maso, kuřecí maso a mléčné výrobky. Stejně jako u každé jiné alergie se většinou projevuje svěděním, konkrétně v oblasti hlavy a krku. U deseti až patnácti procent koček se mohou vyskytnout vážnější problémy, jako jsou zvracení a průjmy. Mnoho koček si navíc škrábáním přivodí sekundární bakteriální infekce, které vyžadují léčbu antibiotiky. Ačkoliv můžete mít na určitou potravinu podezření, jediným prokazatelným způsobem, jak alergii diagnostikovat, je nasadit kočce speciální přísnou dietu, která většinou trvá dva měsíce. Poté postupně přidáváte jednotlivé možné alergeny. Jakmile najdete viníka, není nic snazšího, než se dané surovině v budoucnu vyhnout.

Kočičí akné

Stejně jako za našich pubertálních let, se kočkám mohou na bradě udělat černé tečky. Takzvané komedony se na kočičích bradičkách vyskytují  z nám neznámých důvodů. Postihují kočky všech druhů a obou pohlaví, ale většinou mladšího věku. Nemusí se nijak projevovat, ale mohou svědět a způsobit v dané oblasti ztrátu srsti a zánět. Veterinář z postiženého místa může udělat stěry, aby vyloučil parazity a jiná onemocnění. Léčba sestává z kosmetické procedury, kdy se na bradě ostříhá srst a oblast se vyčistí speciálním šamponem s benzoylperoxidem. Pokud se vyskytne i bakteriální infekce, může lékař předepsat antibiotika.

Kočky jsou skrýváním svých bolístek a neduhů pověstné a některá onemocnění mohou mít podobné příznaky. Pokud vašeho mazlíka něco svědí, vypadává mu srst, nebo má na kůži nezvyklé léze a bolístky, neváhejte a obraťte se na veterináře. Po správné diagnostice a léčbě se Vaší kočce rychle uleví.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 19)

Témata

Autor článku

30.9.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

7 znaků lásky a oddaností vaší kočky

My všichni, kdo máme kočku, chceme věřit tomu, že nás miluje stejně, jako my milujeme ji. Upřímně si ale musíme přiznat, že se tento pocit občas rovná malému zázraku, protože jsou to kočky, kdo si vybírá čas a způsob pomazlení. Přestože nejsou tak přítulné jako psi, existuje minimálně 7 znamení, jak vám kočička dává najevo svoji náklonnost.

Odborník

Jdu na veterinu. Co mě čeká?

Co můžete čekat od veterináře a jeho služeb? Co musíte vědět vy a co naopak on? Být připraven a dobře informován je minimálně půlka úspěchu pro efektivní komunikaci a dohodu. Jak si tedy nejlépe porozumět?

Zajímavosti: srdeční záležitosti zvířat

Různé živočišné druhy mají různá srdce, různě velká a různě rychlá. Vybrali jsme pro vás několik zvířat napříč živočišnou říší, jejichž srdce a srdeční tep vám nadzvednou obočí. Jedna zajímavost se týká také člověka.

Jdeme vybírat hlodavce do zverimexu. Na co se máme zaměřit?

Před koupí zvířete zvažte finanční a časové možnosti, zvířátku se budete muset věnovat. Velmi často jsou tito malí chlupáči pořizováni především dětem. Je to výborný start pro dráhu chovatele, je ale zároveň dobré vzít v úvahu věk dítěte, zda je již schopné se o zvíře postarat. Buďte proto jako rodiče soudní. Většina drobných savců se navíc rychle rozmnožuje, a tak se z vašeho bytu může nedobrovolně stát chovatelská stanice.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?