VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Králík jako nový člen domácnosti: s čím je potřeba počítat?

7.8.2017   

Pořídit si králíka jako domácího mazlíčka může mít hned několik výhod, je ale potřeba počítat i se starostmi. Králíci se dají dobře ochočit a dost možná je pro mnoho lidí lákavá i představa nenáročného chovu, nízká pořizovací cena a také relativně nízké náklady na chov. A v neposlední řadě bývá králíček velmi často jako roztomilý dárek pro děti. Co tedy od tohoto chlupáče očekávat?

Dříve než si pořídíme králíčka

Králík se může dožít několika let (uvádí se běžně 6–12 let) a je potřeba počítat s tím, že po tuto dobu bude vyžadovat naši péči. Mysleme na to, co bude s ušákem, kterého pořídíme dětem jako dárek a on je za chvíli přestane bavit. V tom relativně lepším případě plní takoví nechtění nešťastníci inzertní stránky, nejsou ale bohužel vzácností případy ušáků pobíhajících po sídlišti poté, co o ně původní majitel ztratil zájem. I ta nejroztomilejší kulička jednou vyroste, a pak nemusí být pro každého už tak roztomilé každodenní čištění klece.

Králíci jsou aktivnější v noci, mohou dělat v kleci hluk zrovna tehdy, když budete chtít jít spát. Není to hračka pro velmi malé děti a i ty lehce odrostlejší by si s ním neměly hrát o samotě bez dozoru, aby mu, ač třeba nechtěně, neublížily.

Další věcí, kterou je třeba zvážit, je možný výskyt alergie u členů domácnosti, a to se týká nejen kontaktu se samotným zvířátkem, ale i jeho krmením – senem. Bez ohledu na to, jak malým tvorečkem králík je, i on bude vyžadovat náš čas, budeme ho mít? Nestačí jen nasypat granule a vyčistit klec, králíček je velmi společenský tvor, a proto také společnost vyžaduje.

Nemusíme s ním nutně denně pobíhat venku jako se psem, neměl by ale prožít svůj život zavřený i v sebevětší kleci. Měl by mít denně možnost z klece vylézt a proběhnout se. Králíček rád okusuje, a proto na něj dohlížejte.

Měli bychom mít jasno v tom, co bude s ušákem, až pojedeme třeba na dovolenou.

Jsme rozhodnutí si králíčka pořídit

Pokud chceme králíčka do bytu, volíme některé ze zakrslých plemen. Rozhodně je vhodné pořídit si ho přímo od dobrého a ideálně ověřeného chovatele než z obchodu. A to nejen s ohledem na případné zdraví pořizovaného zvířátka, ale pokud se jedná o poctivého chovatele, vyhneme se tak i nepříjemnému překvapení, když nám ze zakrslíka najednou vyroste obr. Také informace o chovu nám pravděpodobně chovatel poskytne kvalitnejší než prodavačka v obchodě. Výhodou je také fakt, že se na chovatele můžete obrátit kdykoliv s prosbou o pomoc a radu.

Odstavené mládě je roztomilé, ale pořízením staršího jedince se zase můžeme vyhnout někdy ne příliš oblíbené králičí pubertě.

Než si zvířátko přineseme domů, připravíme mu jeho příbytek a vše potřebné.

Péče o zdraví králíčka

Zde opět platí, že prevence je lepší než léčba. A proto udržujeme čisté klece a napáječky, krmíme kvalitní potravou s dostatkem vlákniny, nikdy ho nenecháváme dlouho hladovět (hladovění více než 24 hodin je nebezpečné a ohrožuje jeho život!). Sledujeme jeho výživný stav a příjem potravy a vody. Nenecháváme ho v průvanu, na přímém slunci nebo v kleci u radiátoru. Sledujeme denně kvalitu bobků a v případě zácpy nebo průjmu ihned reagujeme, stejně tak v případě nadmutého nebo napnutého břicha.

Většina pokojových rostlin je jedovatá a králíčkovi hrozí i úraz elektrickým proudem z překousaných kabelů v domácnosti. Časté jsou i zlomeniny končetin nebo dokonce úrazy páteře po pádech z výšky nebo po nevhodné manipulaci.

Stále více králíčků má problémy se zuby, a to často z důvodu nevhodné stravy, ale někdy také z genetických příčin. Zuby pravidelně kontrolujeme nebo o to ideálně požádáme veterinárního lékaře. Stejně tak je třeba kontrolovat a zastřihovat přerůstající drápky. Kontrolujeme oči, uši a kvalitu srsti, dlouhosrstá plemena je třeba i kartáčovat.

I králíčky chované v bytě se doporučuje pravidelně očkovat alespoň proti dvěma základním smrtelným infekčním chorobám jako je mor a myxomatóza. S očkováním se začíná nejčastěji v 10. týdnu věku králíčka a očkování se každoročně opakuje. Existují kombinované vakcíny proti oběma chorobám v jedné aplikaci i vakcíny proti každé chorobě zvlášť. Myxomatóza by se měla přeočkovávat každých šest měsíců a mor jedenkrát za rok.

Králíky je možné také kastrovat, zákrok se provádí často z důvodu značkování nebo agresivního chování, případně kvůli možnosti snadnějšího soužití více jedinců stejného nebo naopak různého pohlaví. Kastraci by měl ale provádět zkušený veterinární lékař po dosažení pohlavní dospělosti králíka. Při dobré péči si užijeme s králíčkem mnoho legrace a hezkých společně prožitých dní s minimem nutných návštěv veterinární ordinace.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 52)

Témata

Autor článku

7.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Co potřebuje koťátko, když si ho přinesete domů

Vzpomínáte si ještě, kdy jste si přinesli tu malou, chlupatou, roztomilou kuličku domů? Přestože jsou kočky celkem nenáročná domácí zvířata, většina lidí se jim snaží poskytnout o nejlepší od krmiva po pelíšek. Pokud s chovem kočičky teprve začínáte, možná se vám bude hodit pár tipů, jak se na příchod ochmýřené radosti připravit a co jí poskytnout.

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

Chovatel

Morčata: nádory a onemocnění kůže a podkoží

Také morčatům může onemocnět kůže. Poslední dobou tyto případy přibývají a chovatelé se pochopitelně snaží léčit zvířátko zavčasu. V tomto článku se zaměříme na onemocnění kůže a podkoží u morčat, protože ve veterinární praxi nabývají na významu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?